Over ons

Simon van der Burg, eigenaar TIMAFLOR Ltd.
Simon was een van de eerste bloemenkwekers in Kenia. Hij begon in 1974 met het kweken van anjers op 5 hectare. Dit werd in tien jaar uitgebreid naar ca. 100 hectare. In de afgelopen dertig jaar werkte Simon ook nog een periode in de marketing en bij Nederlandse sierteeltbedrijven. Het bloed kroop uiteindelijk waar het niet gaan kon, en zo startte Simon in 2006 een nieuw bedrijf in Kenia, ditmaal met rozenteelt. ”ik had de smaak van Kenia weer te pakken.”

Betrouwbaarheid van rozen
Wat is het geheim van Simon tomeloze ambitie? “Je moet je werk leuk en eenvoudig houden. En je moet toch een hobby hebben.” lacht Simon. Het geeft mij voldoening om mensen aan te sturen en zaken te delegeren. Daarnaast is mijn belangrijkste zorg betrouwbaarheid en kwaliteit van de rozen. Mijn medewerkers zijn er de hele dag mee bezig: rozen moeten worden geknipt. Hier in Kenia heb ik de leiding over zes tuinen en tweeduizend man Keniaans personeel. Alle tuinen die ik hier heb, lijken qua indeling op elkaar en dat is heel handig voor het overzicht.

Niet op kantoor
Simon vindt dat je als manager niet op kantoor moet zijn, maar echt tussen de medewerkers moet staan. Je hebt een goede focus nodig en moet in de kas zijn waar het gebeurt. Zeker in een rozenkwekerij waar per dag extreem veel gebeurt en de bloem snel groeit. De productie per vierkante meter is hoog. Doordat er veel zon is en er weinig regen valt in dit gedeelte van Kenia, is het klimaat ideaal.”

Elke soort is anders
Wat heeft Simon met de roos?
“Rozen zijn voor mij de meest winstgevende bloemen om te kweken in Kenia. Ik heb inmiddels alle soorten bloemen gekweekt en vermarkt, maar de roos is echt uniek. Er zijn duizend soorten rozen in de kleuren roze, wit, rood, oranje en geel, en elk soort is anders. De roos is compleet divers. Het voordeel van de roos is ook dat je genoeg volume kunt produceren voor de veiling.”

Eigen identiteit geven
Hoe gaat Simon om met zijn tweeduizend personeelsleden?
“Ze komen anders binnen dan als ze eenmaal aan het werk zijn. Ze krijgen weer een doel in het leven: hun baan is alles voor ze. Er is in Kenia niet zo veel werk. Bij sollicitaties staan hier soms tweehonderd Kenianen in de rij. Mijn motto: verwen het personeel. Wij proberen iedereen een eigen identiteit te geven en aan te spreken op eigen verantwoordelijkheid, met minimale supervisie. Een gemiddelde Keniaan vraagt niet naar het waarom. En is bovendien altijd vrolijk.”

ALTIMA
Daarnaast zijn we in november 2018 gestart met een nieuwe kwekerij Altima van 20ha en gelegen op 2.550 meter, Altima – een samentrekking van altitude en Timaflor. Een beetje hoger, maar het maakt echt verschil. Je levert iets in op de aantallen maar je kunt consequent zwaardere kwaliteit leveren.

Nieuwe kwekerij MLIMA
In oktober 2021 verwachten we de eerste stelen van de nieuwe tuin Mlima. Mlima heeft een oppervlakte van 24 ha en ligt naast de gelegen tuinen Timaflor en Altima op een hoogte van 2.550 meter.

Duurzaam ondernemen

Samen met onze medewerkers en partners doen wij er alles aan om op een sociaal verantwoorde manier om te gaan met de natuurlijke bronnen. Timaflor ondersteunt diverse internationale initiatieven voor duurzaam geteelde rozen. De bekendste hiervan zijn:

 • KFC Silver (Kenya Flower Council)
  milieuvriendelijkheid, duurzaamheid, sociaal verantwoord, hygiëne en veiligheid
 • MPS A+ (Milieu Programma Sierteelt)
  hooste niveau met betrekking tot milieuvriendelijkheid
 • MPS SQ
  goede sociale arbeidsomstandigheden
 • MPS GAP (GLOBAL GAP)
  veiligheid, duurzaamheid, traceerbaarheid en hygiëne

Bovendien heeft Timaflor uitgekiende systemen ontwikkeld die borg staan voor een betrouwbare biologische aanpak waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden voor verbeterende milieueffecten en groei. Daarbij zijn de rozen van Timaflor, Altima en Mlima verkrijgbaar op de veiling in gerecycled folie.

Bovengenoemde initiatieven dragen bij aan de professionalisering van duurzame teelt en het vermarkten van de rozen. De vraag bij de consument naar duurzame producten groeit continu. Wij volgen de veranderingen op de voet en proberen altijd proactief op de ontwikkelingen te reageren.

Locatie

De kwekerij ligt op de hellingen van Mount Kenya op een hoogte van 2.350 meter. Aangezien Timaflor op slechts 10 km afstand van de evenaar ligt  zijn we in staat om een constante kwaliteit te produceren gedurende het hele jaar. De maximum temperatuur schommelt tussen 20 en 24 graden, de nachttemperatuur tussen de 8 en 12 graden.